Vi dør sakte og smertefullt uten nok sol

Det høres jo helt for jævlig ut, men det er selvsagt helt sant. I juli 2010 skrev jeg et blogginnlegg om hvor viktig solen er fordi den tilfører oss D3, et vitamin som booster immunforsvaret vårt.
Her er en grundig norsk forklaring fra en annen som har brukt tid på å forklare.

Og har du litt under en time så er dette foredraget av forsker Gabriele Stähler den viktigste timen du bruker denne uken.

* * * * * * * * * * * * * * *  Og vil du vite mer så Google og du finner masse! :)

Norge ligger på listetoppen av blant annet benskjørhet- og brudd, og det er liksom ingen som skjønner hvorfor fordi vi tilsynelatende drikker melk til vi spyr, melk som nå faktisk har blitt   tilsatt både ekstra kalsium og d-vitamin. Tenk det, melken som i utgangspunktet liksom skal være bra må tilsettes d-vitaminet. Noen som har tenkt på hvorfor?
Det er enkelt.
Kroppen tar ikke opp kalsium hvis vi er i manko på D3, på samme måte som kroppen ikke tar opp jern hvis den er manko på vitamin C.
Man skal ikke Google mye før skjønner at flere og flere ser viktigheten av D-vitaminets betydning. Men vi helt i nord, som faktisk trenger det mest - henger etter.

Man kan selvsagt kimse av vitaminenes betydning, men et eksempel som at vi blir blinde dersom vi går tom for noe så usynlig som A-vitaminet burde jo få en bitteliten bjelle om vitaminenes betydning til å ringe? Får du nok A-vitamin? :)

Det triste er at staten mener at d-vitaminer med større doser enn det Nycomed selger er å regne for medisin. Derfor blir vitaminer med 1000, 2000 og 5000 ie som er shoppet på butikken- eller bestilt på nett fra utlandet fratatt deg i tollen dersom det/du blir sjekket.
Det er Nycomed og leger som skal pusje vitaminer i doser vi faktisk trenger Norge - punktum. Og vi trenger 2.000 i.e. daglig, dersom vi ikke er manko i utgangspunktet. Er vi manko (vi er) trenger vi 5.000 i.e. i 3-4 måneder for å bygge oss opp først.

Tenk på at dersom du kjøper et par rør med 1000 mg C-vitaminer når du er på Svinesund, sånn at du kan ta 4-5  brusetabletter den dagen du kjenner forkjølelsen kryper inn i kroppen, så smugler du!

Mikrogram = milliondels gram.
Milligram = tusendels gram.
IE i mikrogram avhenger av hvilket vitamin du snakker om.
Vitamin D3 : 1 IE = 0.025 mikrogram. Altså 1000 IE = 25 mikrogram.
Vitamin C: 1 IE = 50 mikrogram. Altså 1000 IE = 50000 mikrogram, eller rettere: 50 milligram.
Internasjonal enhet (IE) = International unit (IU)

Det er fire måter å få kroppen til å produsere/innta D3-vitaminet:

  • ved å være i solen uten solfaktor
  • ved å være i solarium uten solfaktor
  • å spise laks (helst villaks)
  • å spise D3-vitamin i pilleform

Myndighetenes anbefalte daglige dose av D3-vitaminet er
200 i.e. for de yngste,
400 i.e. for de under 50, og
600 i.e for dem over 50

... men noen har i  hvert fall begynt å ta D3-mangelen på alvor. Da Mannen var på årlig sjekk i forgårs ble han for første gang også sjekket for D3-mangel. Svaret på prøvene kommer vel om en uke eller to...

http://kvinnen.blogg.no/1279235205_takk_gudene_for_solen.html

 
Stikkord:

Én kommentar

baki

07.12.2012 kl.23:21

Veldig interessant. Nå ble jeg nettopp sjekket for om jeg hadde nok D-vitamin i kroppen. Men det kan hende at jeg likevel har manko, iallefall er det nok noe denne kroppen min har for lite av.

Har forrestn tenkt å lest meg bakover i bloggen din, har forstått at du er alternativ. Så da kan det nok hende jeg finner mer som vil være bra å lese om.

Ha en god helg :).

Skriv en ny kommentar

hits